Specjalizowana kasa gastronomiczna wspomagająca zarządzanie przeznaczona do:
małych, średnich i dużych barów, małych i średnich restauracji, kawiarni i
kawiarenek, piekarni, wszędzie tam, gdzie wymagane jest wydanie bonu
potwierdzającego zamówienie, wydanie paragonu fiskalnego.
Usprawnia obsługę
klienta a poprzez system raportów wspomaga kontrolę personelu. Wyposażona w płaską,
wodoodporną klawiaturę, na której można zaprogramować (na trzech poziomach) do 150
pozycji bezpośredniego dostępu, co w znacznym stopniu przyspiesza obsługę klienta. Zastosowanie niezwykle cichej
i szybkiej drukarki termicznej zapewnia duży komfort pracy oraz umożliwia niezawodną pracę przez wiele lat. Automatyczne wciąganie papieru ułatwia obsłudze jego wymianę.
Specyficzną funkcją kasy gastronomicznej są rachunki otwarte, których w tej kasie
może być nawet kilkaset. Mają one zastosowanie w momencie gdy różni klienci
wielokrotnie zamawiają dania, napoje lub inne produkty z karty menu. Zamówienia
takie najczęściej są realizowane przez długi okres czasu, a paragon fiskalny jest
wydawany dopiero na sam koniec.
W programie kasy jest wiele funkcji, które wyróżniają ją z pośród innych urządzeń:
możliwość zaprogramowania do 99 grup towarowych, do 40.000 kodów towarów,
sprzedaż łączona artykułów, alfanumeryczna klawiatura do programowania nazw
(w systemie QWERTY), sprzedaż zestawów (możliwość zaprogramowania receptury potraw
ze składników magazynu półproduktów), opakowania zwrotne, pozwala prowadzić
indywidualne rozliczenie kelnerów, prowadzi bazę kart stałych klientów,
automatycznie realizuje sprzedaż promocyjną.
Dzięki dużej ilości raportów kasa dokonuje dokładnej analizy obrotów. Analizuje
obrót pod kątem ilości sprzedaży poszczególnych produktów, grup asortymentowych,
kontroluje stany magazynowe (łącznie z rozliczeniem półproduktów). Kasa jest
dostosowana do współpracy z komputerem, dwoma drukarkami kuchennymi, drukarką
rachunków, wagą, czytnikiem kodów kreskowych. Program komputerowy współpracujący z
kasą w tle (zmiana cen lub odczyt danych z kasy odbywa się niezależnie od
prowadzonej sprzedaży), może kontrolować magazyn półproduktów, automatycznie
tworzyć receptury, analizować dane z kasy i w ten sposób kontrolować rzetelność
personelu i ułatwiać rozliczanie firmy.
Dzięki zastosowaniu drukarek kuchennych można skrócić realizację zamówienia
klienta nawet o 15 minut. W kasie tej, jako jedynej w Polsce, można podłączyć
drukarkę rachunków, która umożliwia wydruk rachunku dla klienta na własnym,
firmowym blankiecie.
Istotne cechy kasy fiskalnej SHARP ER-A457PF:
Kasa
duża liczba klawiszy szybkiej sprzedaży (do 50, na trzech poziomach do 150)
dowolna konfiguracja klawiatury
dowolne połączenia towarów, kodów kreskowych i opakowań zwrotnych
podgląd i zmiana zaprogramowanej ceny w trakcie sprzedaży
uczenie kodów kreskowych podczas sprzedaży
programowanie struktury kodów kreskowych wewnętrznych
Głowica 50 000 m papieru, element grzejny 50 000 000 impulsów,
mechanizm: 4 000 000 linii
Papier
Rolka: szerokość - 44,5 mm (± 0.5mm), średnica zewnętrzna max. - 80mm,
rodzaj: termiczny, bezpyłowy, certyfikowany na minimum 6 lat trwałości zapisu.
Szybkość druku
12 linii/s
Szerokość wydruków
24 znaki
Klawiatura
Płaska, wodoodporna, 78 klawiszy
Ilość grup towarowych
4, max 99
Ilość artykułów
Około 10 000, w opcji około 40 000
Ilość opakowań zwrotnych
Do 99
Ilość nadgrup
9
Liczba kasjerów
4, max 39
Stacyjka kluczy kelnerskich
4 kpl. kluczy, max w opcji 15 kpl. kluczy
Porty komunikacyjne
2 x RS-232C.
Urządzenia współpracujące
Komputer PC, waga, czytnik kodów kreskowych, drukarka rachunków, dwie drukarki kuchenne (zamówień).
Opcje i wyposażenie dodatkowe
Dwie szuflady, rozszerzenia pamięci, zasilacz TP-04BT do zasilania z instalacji samochodowej 12 ą 24 V , kabel do zasilania z instalacji samochodowej 24 V